Kersten Parketteurs, parketvloeren, parket schuren

Parketvloer onderhouden

Om ervoor te zorgen dat uw parketvloer er altijd op zijn best uitziet en lang meegaat, is het belangrijk om deze op de juiste manier te onderhouden. Daarom hieronder enkele aandachtspunten voor het onderhouden van uw parketvloer.

De eerste dagen extra voorzichtig!

Wanneer uw vloer net (opnieuw) is geolied of gelakt duurt het ongeveer een week voordat deze producten volledig zijn doorgehard. Ontzie de vloer in die tijd zoveel mogelijk. Inrichting van de ruimte kan worden gedaan na 12 tot 24 uur, maar wacht in ieder geval 1 week met het plaatsen van kleden en dergelijke. Wees vervolgens voorzichtig met het plaatsen van zware meubels. Vochtig reinigen kan na 2 dagen.

Regelmatig schoonmaken

Een regelmatige reiniging is essentieel om uw parketvloer in topconditie te houden. Neem de vloer zoveel mogelijk droog af, bijvoorbeeld met een stofzuiger of een stofwisser/swiffer, om stof, vuil en zand te verwijderen. Tip: zet de zuigmond op de borstelstand om onnodige krassen op de vloer te voorkomen.

Gebruik een vochtige doek om vlekken en strepen te verwijderen. Let wel op met het gebruik van te veel water, aangezien overmatig vocht kan leiden tot beschadiging van het hout.

Beschadigingen en ongelukjes

Krassen en beschadigingen zijn moeilijk zelf te herstellen, dus voorkomen is belangrijker dan genezen. Een manier om krassen te voorkomen is bijvoorbeeld om onder uw planten op de vloer schoteltjes te zetten of ze in een waterdichte pot te plaatsen. Let op met aardewerk potten!

Uw vloer is kortstondig bestand tegen water en andere vloeistoffen. Maak de vloer echter zo snel mogelijk droog om kringen te voorkomen. Gebruik daarnaast beschermende pads onder meubels en voorkom dat u met schoenen met scherpe hakken over de vloer loopt. Plaats ook matten bij de ingangen om te voorkomen dat vuil en steentjes de vloer beschadigen.

Eiken vloeren zijn absoluut niet bestand tegen urine (honden/ katten etc.) Indien de urine niet snel opgepoetst wordt ontstaan er lelijke zwarte kringen die er ook met schuren niet of nauwelijks uit gaan.

Gebruik het juiste onderhoudsproduct

Er zijn veel verschillende onderhoudsproducten beschikbaar, maar niet alle producten zijn geschikt voor parketvloeren. Gebruik alleen producten die speciaal zijn ontworpen voor parketvloeren en volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op. Voor het vochtig afdoen van geoliede houten vloeren raad ik aan om Bona Oil Soap of Monocoat Soap te gebruiken. Deze onderhoudszeep verwijdert grondig alle vuil en vet, zonder een laag op te bouwen. Daarnaast behoudt je hierdoor ook de matte, natuurlijke uitstraling van het hout. Voor het opfrissen van een geoliede vloer kunt u bijvoorbeeld Bona Oil Care gebruiken.

Voorkom vocht en temperatuurschommelingen

Vocht en temperatuurschommelingen kunnen schadelijk zijn voor uw parketvloer. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in uw huis tussen 40% en 60% ligt, aangezien een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan leiden tot krimpen of uitzetten van het hout. Vermijd ook grote temperatuurschommelingen en vochtige ruimtes. Niet alleen de vloer voelt zich prettig bij dit percentage. Ook uzelf, uw meubels, en planten zijn erbij gebaat. Wilt u de luchtvochtigheid in uw huis op peil houden? Dan kan u gebruik maken van een luchtbevochtiger. In droge periodes is een verbruik van vijf tot tien liter water per dag geen uitzondering.

Hoe vaak moet ik mijn parketvloer onderhouden?

Afhankelijk van de intensiviteit van gebruik is het noodzakelijk de vloer 1 of 2 maal per jaar te onderhouden. Voor ruimtes die commercieel gebruikt worden kan dit aantal hoger liggen. 

Tenslotte

Uw houten vloer is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp. Accepteer dat er na verloop van tijd “leefsporen” in de vloer ontstaan. Het is een bewijs dat er in uw huis geleefd wordt. Ik wens u heel veel plezier met uw houten vloer en mocht u nog vragen hebben over onderhoud dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Ik geef u graag persoonlijk een passend advies!

Terug naar boven