Kersten Parketteurs, parketvloeren, parket schuren

Parketvloer onderhouden

Uw houten vloer is afgewerkt met hardwax-olie. Deze slijtlaag van uw vloer heeft bescherming nodig. Daarom hieronder enkele aandachtspunten voor het onderhouden van uw parketvloer.

De eerste weken extra voorzichtig!

Het duurt altijd drie weken voordat hardwax-olie volledig is doorgedroogd. Ontzie de vloer in die tijd zoveel mogelijk.
Een pas behandelde vloer niet afdekken met plastic, kleden, karton o.i.d. en ook niet nat afdoen.
Wees voorzichtig bij het plaatsen van zware meubels.
Reinig de vloer de eerste weken alleen droog en veelvuldig.
Na drie weken is de hardwax volledig uitgehard en bestendig. De vloer mag dan ook licht vochtig ( niet nat moppen of dweilen ) worden gereinigd en kunnen er kleden worden neergelegd.

Reguliere schoonmaak

Neem de vloer zoveel mogelijk droog af, bv met een stofzuiger of een stofwisser/ swiffer.
Zet de zuigmond op de borstelstand om onnodige krassen te voorkomen.

Vochtig afnemen

Als het echt nodig is kunt u de vloer (na 3 weken uitharden) vochtig (nooit nat) afnemen. Gebruik dan Wisch- fix (of een ander reinigingsmiddel speciaal voor hardwax-olie vloeren) in het water. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid zoals aangegeven op de verpakking. Wisch-fix verzorgt tevens de vloer en heeft een anti-slip werking.
Te nat reinigen geeft problemen als versnelde slijtage, krom trekken en/of donkere strepen tussen de planken. In de praktijk zien we telkens weer, hoe minder een vloer met water in aanraking komt hoe mooier hij op den duur blijft.

Periodiek

Afhankelijk van de intensiviteit van gebruik is het noodzakelijk de vloer eens per 2 a 3 maanden in de vloeibare Onderhouds was zetten. Bij zeer intensief gebruik (keuken, hal, veel kinderen, honden) kan 1 keer per maand noodzakelijk zijn.
Zorg ervoor dat de vloer goed schoon en droog is voordat u de onderhoudswas aanbrengt. De vloeibare onderhoudswas wordt puur (niet verdunnen) op de gereinigde vloer aangebracht. (ca 2 theelepels per m2)
Verdeel de was met een pluisvrije doek. Na droging kan het oppervlak desgewenst opgepoetst worden.
Wanneer er teveel onderhoudswas wordt aangebracht dan kan zich een vettige waas vormen. Deze moet direct met een droge doek weggehaald worden.
Probeer de vloer voordat het hout er “kaal” uit gaat zien opnieuw ven onderhoudswas te voorzien. Het is ook mogelijk alleen de looppaden opnieuw in de onderhoudswas te zetten. U zult geen aanzetten zien.

Beschadigingen en ongelukjes

Uw vloer is kortstondig bestand tegen water en andere vloeistoffen. Maak de vloer echter z.s.m. droog om kringen te voorkomen. Zet onder uw planten o p de vloer schoteltjes of zet ze in een waterdichte pot. Let op met aardewerk potten!
Gebruik voor een vlek een met onderhoudswas bevochtigd schuursponsje, het vuil in de nerfrichting wegpolijsten en het opgeloste vuil verwijderen. De behandelde plek , indien nodig, met Hardwax-olie behandelen.
Eiken vloeren zijn absoluut niet bestand tegen urine (honden/ katten etc.) Indien de urine niet snel opgepoetst wordt ontstaan er lelijke zwarte kringen die er ook met schuren niet of nauwelijks uit gaan.

Algemeen

Plak viltschijfjes op de onderkant van uw meubilair en leg een goede mat voor uw deur. Zo voorkomt u krassen.
Probeer niet over de vloer te lopen als deze vochtig is, hierdoor slijt de vloer onnodig snel. Met name in de keuken is die echter al snel het geval. Leg daarom voor het aanrechtblok een mat of zet de vloer wat vaker in de onderhoudswas.
Na gemiddeld 9 jaar is het nodig de vloer opnieuw te schuren en van een nieuwe hardwaxolie-laag te voorzien. Deze periode kan aanzienlijk verlengd worden door goed onderhoud.
Zorg voor een goede relatieve luchtvochtigheid (RLV) in uw huis. Hout zal altijd de omringende luchtvochtigheid aannemen, dat wil zeggen uitzetten bij stijging van de RLV of krimpen bij daling van de RLV.
Het is daarom zaak de RLV op Peil te houden! Een RLV tussen de 55 en 65% is een goed gemiddelde.
Niet alleen de vloer voelt zich prettig bij dit percentage. Ook uzelf, uw meubels, en planten zijn erbij gebaat. Met een hygrometer kunt u de RLV aflezen. Met een luchtbevochtiger kan de RLV op peil worden gehouden. In droge periodes is een verbruik van vijf tot tien liter water per dag geen uitzondering.

Tenslotte

Uw houten vloer is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp. Accepteer dat er na verloop van tijd “leefsporen” in de vloer ontstaan. Het is een bewijs dat er in uw huis geleefd wordt. Ik wens u heel veel plezier met uw houten vloer en mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Ik geef u graag persoonlijk een passend advies!

Terug naar boven